Psykopat

Ja, inte för att han har en diagnos och man ska inte sätta egna diagnoser egentligen men jag kan säga att min far är verkligen en riktig psykopat. Idag fanns en artikel på aftonbladet plus som handlade om psykopater, plus måste man ju betala för och det gör jag men för alla er som inte gör det klistrar jag in rtikeln här för den är bra att ha i bakhuvudet även om det här är i stora drag och skrapar lite på ytan.

Efter att ha läst den kan jag säga att allt stämmer in på min pappa, jag letade för skojs skull upp "kriterierna" för psykopatdiagnosen...nu är de så att man får inte den diagnosen längre utan man får en annan diagnos, typ narcissist med psykopatiska drag, så de är inte en egen diagnos längre utan bara drag...läste att nån beskrev psykopat som en slaskdiagnos...alla som inte passar in på andra sociala beteendestörningar får den diagnosen men det är därför man gjort om hur man sätter diagnoserna numera vad jag förstått av det jag hittat idag.

Efter artikeln kommer jag klistra in kriterierna och dessutom lite fakta från nån expert som heter Jonas Gåde, mer står det inte om honom men är tydligen expert på ett forum som heter Terapisnack...jag tar med det han skrivit även om jag inte hittar mer om hur han är expert för att det han skrivit va så bra formulerat och att det är riktig info även om källan är vag...


Foto: Colourbox

Lever du med en psykopat?

Eva Rusz är psykolog och har skrivit boken Eva Rusz är psykolog och har skrivit boken "Är du gift med en psykopat?". - Det hör till psykopatens personlighet att att manipulera dig tillbaka, men gå inte på deras tårar. Foto: Oskar Lürén

Åtta utmärkande drag

Var hundrade svensk vill du inte vara i närheten av.

Han eller hon är kall, ­beräknande och samvetslös – en psykopat.

- Deras charmerande uppvaktning kan vara svår att stå emot, säger psykologen Eva Rusz.

Föreställ dig att en psykopat kliver in i ditt sovrum. Vem ser du framför dig? Hannibal Lecter i filmen ”När lammen tystnar”, seriemördaren Ted Bundy eller återfallsförbrytaren Clark Olofsson?

Få om någon tänker på mannen eller kvinnan de lever med. Men år av forskning visar att människor med denna personlighetsstörning inte bara återfinns på kvällstidningarnas nyhetssidor, utan de finns runt om oss.

Det är dessutom fyra gånger troligare att du finner en psykopat i chefskorridoren än på vaktmästarnas kontor.

 

Mänskliga rovdjur

Kriminalpsykologen Robert Hare beskriver dem som ”mänskliga rovdjur som använder charm, manipulation, provokation och våld för att kontrollera andra och tillfredsställa sina egna, själviska behov. Med en brist på samvete och medkänsla för andra, tar de kallblodigt vad de vill ha och gör som de själva vill, och bryter mot sociala normer och förväntningar utan den minsta skymt av skuld- eller ångerkänslor”.

Men vad ska man göra om man har ett förhållande med en psykopat?

En av dem som mött psykopaterna och deras offer är psykologen Eva Rusz. Hon är aktuell med boken ”Varför hatar män kvinnor som älskar dem?” (Norstedts) och har skrivit boken ”Är du gift med en psykopat?”.

–  I början döljer dessa män, för det är oftast män, sina tillkortakommanden. Deras charmerande uppvaktning kan vara svår att stå emot, säger Eva Rusz.

De bryter ner sina offer genom att växla mellan fredligt och fientligt beteende. Den ena handen smeker och den andra gör offren illa.

– Å ena sidan säger han eller hon ”du kan lita på mig”. Å andra sidan blir han eller hon ertappad med lögner. Kvinnor har sagt till mig: ”Hur kunde jag vara så korkad att jag trodde på allt han berättade och gjorde?”.


Manipulerar med tårar

Eva Rusz menar att detta beteende gör offren osäkra. Hennes råd är att tala med proffs på området och skriva ned vad som händer i förhållandet.

–  Ta med dagboken till någon som litar på dig och fråga: ”Är det här normalt?”. Stå sedan vid ditt beslut. Det hör till psykopatens personlighet att manipulera dig tillbaka, men gå inte på ­deras ­tårar.

Varför stannar vissa kvinnor hos en psykopat?

–  De är ofta kära i kärleken. Vissa kvinnor blir den empatiska morsan som ”ser det lilla barnet i honom och bla bla bla”. Problemet är att han har annan agenda än vad du har.

Rådet till offrens vänner och familj är att försöka avprogrammera henne.

– Men man måste vara konsekvent så att deras förnuft kan vinna över drömmen om den fantastiska kärleken.

 

Erik Olkiewicz

8 drag som utmärker psykopaten

Misstänker du att personen du börjat träffa är psykopat? Lita på dina instinkter. 77 procent som tillfrågades i en studie fick fysiska reaktioner när de pratade med en psykopat. De fick gåshud eller började rysa. Dessa primitiva reaktioner är tecken på att din kropp varnar dig för en potentiellt farlig situation. En typ av psykopater, tidigare kallade sociopater, består nästan enbart män. De är också mest benägna att begå brott. Här är en lista på åtta typiska psykopategenskaper.

Han är ytligt charmig och tror att han är viktigare än andra.

Han manipulerar andra för egen­ ­vinnings skull. Han ljuger och bedrar utan svårigheter. Han är likgiltig inför att åka fast.

Han visar lite ånger eller skuld. Ibland kommer han att säga förlåt, men det är bara för att slippa ­andras tjat.

Han är hjärtlös och känner inget medlidande.

Han lever av andra eller har en aggressiv attityd

Han har dålig självkontroll och är promiskuös

Han hade beteende­problem redan som ung och satt i arresten innan han ens fyllt 18.

Han har en impulsiv livsstil. Han är en risktagare.

Källa: Readthesmiths.com






Så tar jag med vad en psykopat är genom att klistra in fakta text från Psykologiguiden.

Psykopati – Antisocial PS
Personer med anti-sociala drag och psykopati framstår som kalla och hänsynslösa. De blir lätt provocerade och kan då utstråla våld. Deras tillvaro verkar inte särskilt planerad eller förutsägbar, utan präglas av impulsivitet och ansvarslöshet.

Personer med antisocial personlighetsstörning har ofta psykopatiska drag. Skillnaden mellan de båda begreppen ligger i att man vid konstruktionen av kriterierna för personlighetsstörningen betonade kriminellt och asocialt beteende.

I psykopatibegreppet betonas istället det hänsynslöst exploaterande förhållningssättet gentemot andra människor, vilket inte nödvändigtvis är olagligt. I det följande beskrivs personer som uppfyller kriterierna för båda begreppen.

Antisociala och psykopatiska personlighetsdrag förekommer hos uppskattningsvis 3% av männen och mindre än 1% av kvinnorna. Bland de som döms till fängelse är dock andelen över 50%.

Symtom

Personer som ofta brusar upp och tar till våld, eller hänsynslöst utnyttjar andra människor, utan att känna skuld eller ånger, kan antas ha antisociala och psykopatiska drag.

Betecknande är också den starka dragningen till äventyrligheter som är riskabla både för personen själv och för omgivningen.

Självbilden är störd på så sätt att personen uppfattar sig själv som stark och överlägsen. I följd med detta tycker man sig ha rätt att utnyttja andra, antingen för att man annars själv skulle bli utnyttjad, eller för att de andra är svaga och därför föraktliga.

 

Utredning och diagnos

För att diagnosen antisocial personlighetsstörning ska ställas ska de typiska dragen kunna iakttas redan i barndomen/ungdomen. Den bygger rentav på att diagnosen ”Uppförandestörning” ska ha funnits före 15 års ålder.

Skillnaden gentemot vanligt kriminellt beteende är just bakgrunden i barndomen, samt sättet att relatera till en partner, till eventuella egna barn, och till andra människor överlag.

Man ska också skilja personlighetsstörning från sådana antisociala och kriminella beteenden som är en följd av missbruk och beroende.


Barn med ADHD löper risk att utveckla antisociala drag, på grund av bristerna i uppmärksamhet och impulskontroll. Det anses att risken ökar mycket påtagligt om omgivningen inte korrekt bedömt tillståndet, utan bestraffar barnet för sådant han eller hon inte kan hjälpa.

 

Behandling

Skuld, skam och ånger är starkt motiverande affekter som personer med antisocial personlighetsstörning i stort sett saknar. Istället domineras känslolivet av vrede. Av det skälet är behandlingen sällan inriktad på själva personlighetsstörningen utan på de komplikationer som en sådan livsstil orsakar, t ex i form av missbruk och beroende.

Trots detta är det givetvis viktigt att bemöta även personer med sådana besvär korrekt och inte ta det avvikande beteendet till intäkt för ett avvisande.

 

Hur får man hjälp?

Personer med antisociala och psykopatiska personlighetsdrag söker inte hjälp för dessa utan för oönskade konsekvenser som de kan drabbas av, t ex ångest eller sömnstörningar.

De kan också hamna i situationer där de söker eller tvingas till vård för beroende eller missbruk av olika slag.

Ofta brukar de mest utmärkande avvikande beteendena avta med åldern, men då finns det kanske inte särskilt mycket av normala sociala kontakter kvar. I sådana fall blir det ändå mycket svårt att uppnå en mer ”normal” tillvaro.

 

Råd till närstående/anhörig

Om man tycker att någon man inlett en relation med verkar uppvisa sådana drag som ovan beskrivits gör man bäst i att snabbt avbryta kontakterna.

Om en nära anhörig verkar ha sådana drag kan man hjälpa genom att konsekvent stötta försök till mer ansvarstagande och socialt acceptabelt beteende.





Här kommer texten från Terapisnack om kännetecken på en psykopat, skrivet av Jonas Gåde.

Facett 1 (Interpersonell – motsvarar kriterierna för Narcissistisk personlighetsstörning) Marknadsför sig själv på ett avvikande sätt, upplevs som självklart jämlik/överlägsen i kontakten, gör detta både för att få fördelar (instrumentellt) men även när det inte är någon poäng med det. Personen är ytligt charmig och pratig, har en grandios självbild, ljuger, även om det inte behövs, samt manipulerar och bedrar (därav den engelska termen con man där con är en förkortning av confidence). I många kulturer använder de olika aliases (uppträder under olika namn och identiteter) – detta är ovanligt i Norden).

Facett 2 (Affektiv – motsvarar kriterierna för Borderline personlighetsstörning). Affekterna är lättrörliga genom att växla snabbt – intensiteten kan kortvarigt vara hög (vrede, sorg, sexualitet etc) men de bleknar snabbt. Det finns ett instrumentellt inslag i användningen av affekter – man ”spelar” en affekt för att uppnå något. Man reagerar inte emotionellt i många situationer som andra reagerar på. Man saknar skam- och skuldkänslor och har diffusa uppfattningar om vad som är rätt och fel (”Det som är bra för mig är rätt”). Den grandiosa självbilden gör en felfri – blir det fel är det ”andras fel” eller ”otur”. I facetten ingår ytliga (lättrörliga) affekter, eller avsaknad av affekter, kyla i mellanmänskliga relationer, saknar medkänsla (compassion) och har bristfällig empatisk förmåga (men tillräckligt för att manipulera medmänniskor), saknar ånger, har inga skuldkänslor och tar inte ansvar för egna handlingar.

Facett 3 (Livsstil – motsvarar kriterier för Antisocial personlighetsstörning). Personen har behov av starka stimuli och omväxling för att inte bli olustig. Tål inte enformighet och tråkighet – blir då rastlös. Handlar först och tänker sedan och upplever därför begränsat ansvar för vad han gjort. Normbrytande beteende är vanligt (vet ej vad som är rätt), utnyttjar andra för egna syften (föraktar andra; ser dem som nyttiga idioter). Oförmögen att föreställa sig framtiden realistiskt: avsaknaden av realistisk självbild gör det omöjligt att sträva långsiktigt mot önskade mål, särskilt om det skulle innebära ansträngning och belöningen ligger en bra bit in i framtiden. I facetten ingår stimulushunger, personen blir snabbt och lätt uttråkad, är impulsiv, drar sig inte för oansvariga handlingar, har en parasitisk livsstil (utnyttjar systemet och andra människor), har inga realistiska framtidsplaner (här och nu gäller, allt genast). Det finns många personer som uppfyller kriterier för en eller två av de tre facetter som ingår i psykopatisyndromet. Diagnosen psykopati skall reserveras för personer som når kriterienivå i alla tre facetterna – det är först då man har den massiva riskökningen för framtida allvarlig kriminalitet som följer med syndromet.


1. Invadering –

Din partner vill hela tiden veta var du är, vem du är med, vart du ska och när du kommer hem. T.ex: Ringer hela tiden, dyker upp utan förvarning hos dina vänner. I början kanske du tycker det är gulligt och tror kanske att det är för att han saknar dig så mycket, men detta kan vara ett tecken på hans misstänksamhet och oförmåga att lita på någon annan än sig själv.

2.Isolering –

Han kräver att Ni spenderar all eller större delen av "din" tid tillsammans , samtidigt avskärmar din partner dig från dina vänner och familj. Gör sig rolig över dina aktiviteter och hobbies. T.ex: Kallar dina vänner slynor, psyfall idioter eller andra tillmälen. Din partner vill inte heller att du skall ha så mycket kontakt med din familj. Detta kanske får dig att känna dig behövd, men det blir på din bekostnad på dina resurser (vänner och familj) för när du verkligen behöver dem kanske de inte finns kvar.

3.Ägande och svartsjuka – konstanta anklagelser att du har sexuella kontakter med andra i ditt liv (läraren, chefen, vänner mm), anklagar dig för att du flörtar, övervakar vad sätter på dig för kläder, hur mycket smink du sätter på dig. T.ex: "Du är bara min", "Jag vill inte att någon kille ska titta på dig", "Du ser ut som en hora med allt det där sminket på dig". Var försiktig om du känner att din partner behandlar dig som ett som en sak och inte som en människa.

4. Blir lätt arg –

Kraftiga humör svängningar, oförutsett beteende, överreagerar på små saker. T.ex: Din partners ilska är riktad mot ditt husdjur, ägodelar, saker – han kanske sparkar på din hund, river sönder dina fotografier Om du är 5 min sen blir han vansinnig. Tänk på att om någon reagerar så här på småsaker är sannolikheten stor att det kommer att fortsätt. Det är inte acceptabelt att att hantera sin egen ångest med ilska mot parten.

5.Ökänd bakgrund och bristande respekt för motsatta könet Ta reda på hur han /hon behandlat sina tidigare partners ,vilka värderinagr finns i hans familj ? Hur är partners relation till deras mamma/pappa och andra kvinnor/män? Hur refererar han/hon till kvinnor/män – "bitch", "sex objekt"? Respekterar din partner någon kvinna/man i sitt liv? Hur ser dina partners vänner på kvinnormän ? Tror han på stereo typiska kvinnor och mans roller?

6. Han saknar "normal" känsla för fysiska gränser – Tycker han det är okej att knuffar och putta dig eller hindra att du går iväg? Har din partner han tvingat fram dig till att kyssas fast du sagt NEJ? Mån och kvinnor som blivit uppfostrade till att respektera andras gränser gör inte sådana här saker. Om din partner inte har en bra känsla för vad ditt utrymme och rättigheter börjar, kommer problemen bara bli större och större.




De 16 kriterierna:

1. Ytlig charm och god ”intelligens”
2. Inga självbedrägerier och andra tecken på irrationellt tänkande
3. Ingen ”nervositet” eller ”psykoneurotiska” tecken
4. Opålitlighet
5. Lögnaktig och falsk
6. Saknar ånger eller skam
7. Inadekvat motiverat antisocialt beteende
8. Dåligt omdöme och drar inte nytta av sina erfarenheter
9. Patologiskt självcentrerad och oförmögen att älska någon annan
10. Utslätat, flackt känsloliv
11. Påfallande insiktslös
12. Ger andra människor dåligt gensvar
13. Fantastiskt och föga inbjudande beteende berusad som nykter
14. Självmord genomförs sällan
15. Opersonligt och trivialt sexualliv och dåligt sammanhållen
16. Klarar inte av att följa någon livsplanering



Så, nu vet ni alla lite mer om psykopater och nu vet ni alla vad jag växt upp med...min pappa passar in på allt...


Kommentarer
Postat av: Anonym

Hej :)

Vill du har tusentals fler besökare? - Var med i dagens blogg hos mig!

Och imorgon väljer jag ut FYRA VINNARE!

Så ta chansen att utöka antalet läsare idag!



Kolla även in bloggen för att få träningstips och få din drömkropp!

kommer även skriva om mitt liv som modell!



Här hittar du tävlingen:

http://svettlukt.blogg.se/2011/october/dagens-blogg-1.html



Lycka till!

2011-10-25 @ 18:23:28
Postat av: dulchinella

Tack!

2012-01-26 @ 18:27:56
Postat av: Jenny

Varsågod!

2012-01-26 @ 19:22:08
URL: http://minimaxen.blogg.se/
Postat av: Anonym

Jenny Låter din pappa dig o din familj vara i fred idag?

Svar: Ja, jag sa upp kontakten för ca 10 år sen, han har gjort ett försök att kontakta mig igen, men annars har det vart lugnt. Vi har bott i samma kommun men nuhar han och hans fru flyttat, och för första gången på många, många år känner jag mig faktiskt trygg :)
Jenny

2013-11-28 @ 13:16:02

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0