hur blev denna dagen just alla hjärtans dag?

Jo, de ska ni få veta...en annan har ju plus på aftonbladet dåva och där fanns det en artikel om just detta idag :) Givetvis delar jag med mig, för de är rätt intressant ;)

Därför firar vi kärleken i dag

Det enda man egentligen vet ­säkert är hans namn: Valentin.

Mannen som – 1 743 år efter sin död – får svenskar att vall­färda till både blomsteraffär och gottebutik med plånboken i högsta hugg.

Här är historien om Alla ­hjärtans dag.

Prästen Valentin som levde i Rom på 200-talet var såvitt historie­berättarna vet ingen större romantiker.Ingen Cupid med sin båge. På intet sätt Roms Amor. Så hur gick det till när just han blev världsberömd som kärlekens förkämpe? Alla romantiker kan hoppa till slutet. Det cyniska svaret är naturligtvis att historien skrivits om i efterhand.

Kopplingen till romantik och kärlek uppkom först under medeltiden, när människor noterade att fåglar sökte och fann sin partner i mitten av februari. Påpassligt nog alltid i närheten av datumet då man hedrade martyren Sankt Valentin, som den 14 februari år 269 hade halshuggits på order av kejsar Claudius II – som straff för att han vägrat avsäga sig sin tro.

Valentin valde döden. Fåglarna valde sin partner. Och sakta men säkert skrevs historierna ihop. Ty nu hade Valentin inte bara gett sitt liv åt Gud. Hans begångna synd, som han dömdes till döden för, hade också varit att han vigde kristna par. Barnen njöt av berättelsen och började fundera på vem som skulle bli deras partner, vem de skulle hålla ihop med, så som fåglarna hade gjort. Traditionen växte. Det romantiska skimret runt dagen likaså. I 1300-talets England och Frankrike blev Valentindagen en fest för unga förälskade, och parbildningslekar av olika slag var vanliga.

När den engelske poeten Geoffrey Chaucer fick i uppdrag att skriva en dikt inför äktenskapet mellan Kung Rickard II och hans första hustru, Anna av Böhmen, fick dagen sitt genombrott i litteraturen.

I Parlement of Foules skriven 1382, står följande:

”For this was Saint Valentine’s Day, when every bird cometh there to choose his mate.”

… eller på svenska:

”För det var Alla hjärtans dag, när ­varje fågel kom hit för att välja sin partner”.

År 1400 tog kärleksdagen hoppet in i lagens lokaler, när det den 14 februari grundades en Kärlekens högsta domstol i Paris. Kärleksdomstolen hanterade ärenden som gällde kärlek, svek och våld mot kvinnor. Dess domare utsågs genom att läsa poesi.

Poesi.

Kärlek.

Hjärtats utvalda.

En bra trio, och historien skrevs om på nytt.

Nu hävdades det att den romerske prästen Valentin inte bara vigt människor. Strax innan han avrättades smugglade prästen också själv ut ett kort till sitt hjärtas utvalda, fångvaktarens dotter, där han frågade henne om hon ville ”bli hans Valentin” innan han mötte döden.

 

På 1600-talet hade historien lyckats följa med en romantisk engelsman över Atlanten. Det första dokumenterade beviset på att dagen lanserats i Sverige är när den engelske ambassadören i Stockholm utsåg drottning Kristina till sin ”Valentin”, år 1654.

1797 blev handelns lycka slutligen gjord, i och med att ett brittiskt förlag publicerade boken Den unge mannens Valentin­skrivare. Boken var full av tips och idéer för den unge förälskade herrn som ville imponera på sitt hjärtas dam.

Att skicka Valentinkort till någon vacker flicka blev den nya trenden och tryckarna blev de första att börja gnugga sina händer i förtjusning.

Det blev 1800-tal. Och ännu en gång skrevs historien om.

Minsann om inte den gode Valentin, vid sidan om sin kamp för älskande par, sin förälskelse gentemot fångvaktarens dotter och sin förkärlek för poetiska brev också hade för vana att plocka blommor i fängelsets trädgård. Blommor som han sedan gav till älskande par.

Engelsmännen började ivrigt köpa blommor till varandra, men svenskarna tog lite tid på sig att acceptera traditionen. Ungefär hundra år.

 

Första gången ett svenskt varuhus skyltade med Alla hjärtans dag var 1956 och då brydde sig inte många om att köpa ­vare sig presenter eller blommor.

Tre år senare, 1959, lanserades de hjärtformade askar fyllda av geléhallon som fortfarande i dag, över ett halvt sekel ­senare, är den populäraste Alla hjärtans dag-presenten i Sverige.

– Första året sålde vi fyra miljoner hjärtan. I dag har den siffran tiodubblats och vi säljer 40 miljoner hjärtan på alla hjärtans dag, säger Olle Björkenström, vd på Aroma Konfektyrer som ligger bakom den rosa godbiten.

Ett decennium senare var Sverige erövrat. På 1970-talet fullkomligt exploderade affärerna. På 1980-talet var det inte bara blomsterhandlarna, korttryckarna och chokladtillverkarna som slickade sig om läpparna när februari månad nalkades. Även diamanthandlarna lyckades få in sina dyrbara stenar i ekvationen.

Men där tog historieomskrivningen slut. Att den fattige prästen Valentin på något sätt skulle roat sig med dyrbara ­diamanter var en tes inte ens värd att försöka få in i legenden.

Men det behövdes inte.

Ty Alla hjärtans dag var född och människor har sedan dess använt 14 februari till att försöka övertrumfa varandra med kort, blommor och frierier. Oftast med en hel del prestationsångest inblandat.

Så … från oss alla, till er alla:

Happy Valentine’s Day!

Carina Bergfeldt

Vad?

Den 14 februari firas Alla hjärtans dag. Intresset för blodröda rosor är så stort att priserna chockhöjts, då de stora ekonomierna Ryssland, ­Indien och Kina köper enorma mängder. 30 kronor per ros i dag är inget ovanligt pris, mot 10 normalt.

Hur?

Dagen firas traditionellt med ­romantiska presenter, god mat och blommor. Många väljer också att fria eller gifta sig den här dagen, som skådespelerskan Salma ­Hayek och miljardären Francois-Henri Pinault.

Varför?

Svenska barn indoktrineras ­numera i hjärtefirandet redan i dagis­åldern, och de flesta svenska skolor har i dag ångestladdade utdelningar av gula och röda ­nejlikor. Det kan ­vara bra att ­förstå hur det hela ­startade.

Läs mer

”Love Letters of Great Men”, Ursula Doyle. Om du vill plita ner något vackert men saknar fantasi kan du lära av experterna. Kärleksbrev av både Beethoven och Napoleon.
Kommentarer
Postat av: Millan

Nu får du ett hundra år gammalt svar:

Ja, påminn mig så skickar jag bilderna ^^

2012-02-15 @ 23:58:12
URL: http://inspirationisthekey.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0